Brasserie de Brunehaut, Belgia.
Piwo ekologiczne białe, refermentowane w butelce.
Skład: jęczmień, pszenica, przyprawy, chmiel z upraw ekologicznych.
Zawartość alkoholu: 5% obj.
Barwa złocisto - cytrynowa, mętna. Na dnie flaszki pozostał osad drożdżowy.
Piana biała, bardzo obfita po nalaniu. Bardzo szybko zredukowała się do milimetrowego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie całkiem spore, choć maleje w trakcie konsumpcji.
Zapach cytrusowy, przewija się też nutka jakby kiszonej kapusty, co przyjemne za bardzo nie jest. Wyczuwalne są również drożdże.
Smak kwaskowy. Dominuje cytryna zmieszana z pomarańczą. Goryczka niezbyt intensywna i bardziej cytrusowa, niż chmielowa. W tle subtelne nuty kwiatowe. Finisz kwaskowy. Piwo przyjemnie gasi pragnienie i to wszystkie jego zalety.
Dam 6 punktów.
Opinia: Sten
28/06/2014