Brunehaut - Ambree Bio Gluten Free

Browar Brunehaut, Belgia.

Jak informuje naklejka importera: „Piwo ciemne, pasteryzowane, bezglutenowe Brunehaut
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. Alkohol 6,5 % obj.”

W sieci można znaleźć informację, że to jedyne na świecie bursztynowe bezglutenowe piwo górnej fermentacji. Warzone wyłącznie ze składników pochodzących z plantacji organicznych i przy użyciu pszenicy z własnych upraw. Ekologicznie, że aż miło.

Piwo mętnawe. Barwa miedziano - herbaciana. Piana średnio obfita, biało - beżowa, średniej granulacji bąbelków. Opada szybko do cienkiej, ale za to trwałej warstewki. Pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie dość duże. Zapach przyjemny; czuć słód, karmel, nutę drożdżowo - chlebową oraz bukiet owocowy. W smaku piwo sprawia wrażenie lekkiego. Pierwsze wrażenie to posmak winny, taki owocowy. Oprócz tego czuć słód, kwasek i nutę drożdżową. Goryczka pojawia się na końcu; niezbyt mocna, ale przyjemna i nawet długo utrzymująca się na podniebieniu. Generalnie to solidne, dobre piwo. Może nie ideał, ale na pewno ciekawe piwne doświadczenie.

9 punktów.

Opinia: j24
18/08/2013



Nieco rozszerzono skład: woda, przyprawy, słód i chmiel z upraw ekologicznych. Zawartość glutenu: 5,0 ppm.

Barwa miedziana mętna.

Piana kremowa, obfita po nalaniu i w miarę gęsta. Szybko się porwała. Minimalnie oblepiła szkło.

Nasycenie bardzo duże.

Zapach słodowy z wyczuwalnym chlebowym zakwasem, co pewnie sprawiają użyte drożdże. Zdaje się, że też odrobina kolendry przebija się.

Smak generalnie winny, kojarzący się z szampanem. Sporo owoców. Tu kolendry jest znacznie więcej, jak w aromacie. Dość intensywny kwasek, nieco pieczywa i drożdży. Na finiszu umiarkowana, ale przyjemna w odbiorze goryczka. Wielce przyjemne piwo, spożyte z przyjemnością.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
08/03/2015



Belgijskie piwo górnej fermentacji.

Alkohol: 6,5% obj.

Składniki: woda, słód*, chmiel*.
* z rolnictwa ekologicznego.

Piana obfita, gęsta, szybko się redukuje.

Nasycenie wysokie.

Barwa miedziano - brunatna (miodu spadziowego). Mętne.

Zapach brzydki (czuć jakiś kwas…), nie zachęcający do degustacji….

W smaku mocno kwaskowe. Z trudem wyczuwalne chmiel i drożdże. Zakończenie kwaskowo - chlebowe.

Za duże nasycenie, zbyt mocno kwaskowe.

5 punktów.

Opinia: moondriver
06/12/2016




Kod kreskowy: 54110652008881).

Alk. 6,5 % obj.

Najlepiej spożyć przed: sierpień 2018.

Kolor: bursztynowy, klarowne.

Piana obfita, gruba, lekko kremowa. Dość trwała, pozostaje w formie niewielkiej warstwy. Prawie nie zostawia osadu na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach: lekko słodowy.

Smak: goryczka umiarkowana, chmielowa. Nieco białych owoców. Orzeźwiające. Podobno jedyne piwo jasne bezglutenowe. Takie na lato.

Dla mnie 7 punktów.

Opinia: Naj
22/05/2018

1)
BRASSERIE DE BRUNEHAUT S.A., Rue des Panneries 17,19, 7623 Rongy, Belgia.
encyklopedia/piwa/brunehaut_ambree_bio_gluten_free.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/22 06:38 (edycja zewnętrzna)