Browar Stu Mostów - ART 9 Oatmeal Hoptart

Browar Stu Mostów, Wrocław.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, płatki owsiane, słód pszeniczny, chmiele (Citra, Galaxy, Topaz), drożdże, bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus Lactis1), Plantarum2), Delbrueckii SSP Bulgarius3), Lactococcus Lactis4)).

Zawartość alkoholu: 3,7% obj., ekstraktu: 9,0% wag. IBU-22.

Barwa słomkowa, mętna.

Piana biała, średnia. Opadła do cienkiej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie spore.

Zapach intensywnie owocowy. Wyczuwa się zarówno owoce tropikalne, jak i cytrusy oraz nasze rodzime gatunki. Tu głównie porzeczka i poziomka. Pojawia się też i nutka zbożowa.

W smaku zdecydowanie wytrawne. Spora dawka owocowego kwasku, gdzie podobnie, jak i w aromacie pojawia się owoców cała masa. Przez moment odrobina pieczywa, a na finiszu przyjemna w odbiorze goryczka, pieszcząca dość długo kubki smakowe. Nad wyraz ciekawe, orzeźwiające i miłe w spożyciu piwo.

Mocne 8 punktów.5)

Opinia: Sten
20/08/2016

1)
Obecnie nazywane Lactococcus lactis, dawniej Streptococcus lactis – gram-dodatnie bakterie mlekowe, efektywne mikroorganizmy powodujące fermentację mlekową, w wyniku której produkowany jest kwas mlekowy. Rozkładają cukry proste na kwas mlekowy. Ich naturalnym środowiskiem jest układ trawienny człowieka (przełyk). Znajdują się w różnych produktach spożywczych, np. kwasie chlebowym, serach i jogurtach.
2)
Lactobacillus plantarum to gatunek mezofilnych bakterii z rodzaju Lactobacillus. Jedna z najczęściej spotykanych bakterii mlekowych, spotykana niezwykle często w fermentujących produktach żywnościowych. Prowadzi fermentację mlekową.
3)
Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus - bakterie gram-dodatnia, jedna z bakterii, które uczestniczą przy produkcji jogurtów. Posiada ona zdolność między innymi do produkcji kwasu mlekowego.
4)
Współczesna nazwa opisanej wyżej bakterii dawniej nazywanej Lactobacillus lactis
5)
może jutro zmienię punktację… ;-)
encyklopedia/piwa/browar_stu_mostow_art_9_oatmeal_hoptart.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/17 10:29 (edycja zewnętrzna)