Browar Stu Mostów, Wrocław.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, płatki owsiane, słód pszeniczny, chmiele (Citra, Galaxy, Topaz), drożdże, bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus Lactis1), Plantarum2), Delbrueckii SSP Bulgarius3), Lactococcus Lactis4)).
Zawartość alkoholu: 3,7% obj., ekstraktu: 9,0% wag. IBU-22.
Barwa słomkowa, mętna.
Piana biała, średnia. Opadła do cienkiej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie spore.
Zapach intensywnie owocowy. Wyczuwa się zarówno owoce tropikalne, jak i cytrusy oraz nasze rodzime gatunki. Tu głównie porzeczka i poziomka. Pojawia się też i nutka zbożowa.
W smaku zdecydowanie wytrawne. Spora dawka owocowego kwasku, gdzie podobnie, jak i w aromacie pojawia się owoców cała masa. Przez moment odrobina pieczywa, a na finiszu przyjemna w odbiorze goryczka, pieszcząca dość długo kubki smakowe. Nad wyraz ciekawe, orzeźwiające i miłe w spożyciu piwo.
Mocne 8 punktów.5)
Opinia: Sten
20/08/2016