Browar Na Jurze Sp. J., Zawiercie. Kod kreskowy: 59053310269561).
Piwo jasne dolnej fermentacji.
Skład: woda źródlana; słody: jęczmienny pilzneński, Carmel Pale; chmiele: Lubelski, Marynka; miód spadziowy; sok z cytryny; igły sosny zwyczajnej.
„Miód pochodzi z urokliwego rezerwatu przyrody Mójka na Pogórzu Dynowskim…”
Alk. 5,8 % obj. Najlepiej spożyć przed: 07-11-2020.
Kolor: Miodowy, delikatnie mętne.
Piana niewielka, biała, drobna. Znika rychło, prawie całkowicie. Nie pozostawia śladów na szkle.
Nasycenie niewielkie.
Zapach: nieznaczny, cytrusowo-słodowy.
Smak: To drugie piwo miodowe, zakupione głównie dla nazwy. W smaku góruje miód dobrej jakości, ale nie bardzo spadziowy. Jest sporo kwasku cytrynowego, natomiast trudno doszukać się goryczki. No, a obiecanej sosny to śladu nawet nie ma. W sumie napój smaczny ale piwo tylko w nazwie. I tak też muszę wypunktować.
Jako napój -7 punktów. Jako piwo 4. I dodałem za etykietę.
Opinia: Naj
11/06/2020
Browar na Jurze Sp. j. Zawiercie. Kod kreskowy: 59053310269562).
Piwo jasne dolnej fermentacji z miodem spadziowym i igłami sosny.
Skład: woda źródlana; słody jęczmienne: pilzneński, Caramel Pale; chmiele: Lubelski, Marynka; miód spadziowy; sok z cytryny; igły sosny zwyczajnej.
Zawartość alkoholu: 6,8% obj. Warka do: 25.032024.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana jasnokremowa, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Niewielką koronką osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach słodowy z niewielką brzeczką, miód i cytryna. Nutek sosnowych nie odnotowałem.
Smak słodko - kwaskowy. Wyraźne słody, karmel i białe pieczywo. Miodu niewiele, trudno określić, czy faktycznie jest spadziowy. Tu igieł zdecydowanie więcej. Cytrynowy kwasek skutecznie tłumi inne doznania. Goryczka minimalna i krótkotrwała. Alkoholu nie czuć. W sumie piwo pijalne i nawet nieco orzeźwiające.
6,5 punktu.
Opinia: Sten
12/08/2023