Browar na Jurze, Zawiercie.
Piwo typu ALE, pasteryzowane.
Skład: woda źródlana; słody: jęczmienny jasny, monachijski, Carapils, Caraaroma; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj., ekstraktu: 13,1% wag. Warka do: 17.02.2018.
Barwa bursztynowa, klarowna.
Piana ciemnokremowa, średnia o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do porwanego kożuszka. Niewielką firanką oblepiła szkło.
Nasycenie znikome.
Zapach niewielki. Śladowy karmel i odrobina chmielu. Smak wodnisty. Zleżały słód z pieczywem, karmel, owocowy kwasek i tępa, tytoniowo - popiołowa goryczka. Puste i bezwyraziste piwo.
Szkoda kasy i wątroby … 2 punkty.
Opinia: Sten
28/12/2017
Browar Na Jurze. Kod kreskowy: 59053310256901).
Piwo typu ALE górnej fermentacji, silnie chmielone, pasteryzowane.
Najlepiej spożyć przed: 02-04-2020.
Opis jak poprzednio.
Smak: Trochę karmelu i kwasku. Wrażenie mdławe. Wodniste, pomimo deklarowanej ilości ekstraktu. Goryczka, piekąca ,znikająca po wypiciu. Piwo trudne do zmęczenia całej butelki. Chyba trzeba ten browar skreślić z listy zainteresowania…
Za wygląd 3 punkty.
Opinia: Naj
09/08/2019