Browar na Jurze, Zawiercie.
„Piwo typu ale o barwie starego złota, treściwe idealnie scharmonizowana goryczka, pikantność i słodycz. Polecamy na jesienne wieczory”.
Skład: woda źródlana,; słody: pilzneński, pszeniczny, monachijski, słody karmelowe; pszenica niesłodowana. Chmiele: goryczkowy Marynka, aromatyczne Citra, Żatecki, Lubelski. Kolendra. Drożdże górnej fermentacji S-04 0 S-33.
Barwa miedziana, mętna.
Piana kremowa, obfita i w miarę gęsta. W miarę szybko zredukowała się do firankowego kożuszka. Przyzwoicie oblepiła szkło.
Nasycenie z tych większych, ale nie przesadnie.
Zapach to dominacja kolendry. W tle nieco nutek owocowych.
Smak początkowo słodki, przechodzi w sporą dawkę owoców cytrusowych i małe co nieco kwiatów. Słód z wyczuwalnym pieczywem. Goryczka początkowo słaba, ale z każdym łykiem staje się coraz bardziej wyrazista, lekko przepleciona kolendrą. Finisz to ciekawy melanż goryczki ze słodyczą i odrobiną nutek winnych. Piwo nad wyraz ciekawe i warte spróbowania. Polecam.
Mocne 9 punktów.
Opinia: Sten
05/11/2014