Uwarzone w Browarze Restauracja Regionalna „Marysia” w Szczyrzycu na Zlecenie Brokreakcja, Kraków.
Wheat Wine Barrel Aged. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński; chmiel Magnum; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 11% obj., ekstraktu: 24% wag. IBU-50. Warka do: 12.04.2021.
Barwa herbaciano - bursztynowa, zamglona.
Piana ciemnokremowa, szczątkowa. Od razu po nalaniu utworzył się jedynie pierścień wokół ścianki szklanki, który w połowie konsumpcji zniknął. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie z tych nieco większych. Z każdym łykiem maleje, pod koniec wręcz znika.
Zapach w miarę intensywny. Rodzynki, miód, odrobina wanilii, a w tle troszkę słodu i znacznie więcej alkoholu.
Smak słodki zdominowany przez rodzynki i wanilię. Wyraźne nutki winne ze sporą dawką alkoholu. Wyczuwa się też beczkowe taniny. Powrót słodyczy z miodem, a na finiszu średnia goryczka o alkoholowym posmaczku. Ciekawe piwo, alkohol w sumie świetnie ułożony i nieprzeszkadzający. Sporo owoców, ale jak dla mnie ciut za słodkie.
7 punktów.
Opinia: Sten
05/09/2018