Brokreacja - The Blogger 2016

Wyprodukowano na zlecenie Brokreacja w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”.

Cherry Smoked Pepper Rye Wood Aged Strong Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Maris Otter, wędzony wiśnią, żytni; płatki owsiane; chmiele: Sticklebract, Sybilla; czerwony pieprz; płatki drewna wiśniowego; drożdże Mangrove Jack's M42.

Zawartość alkoholu:8,1% obj., ekstraktu: 18,5% wag., IBU-45.

Barwa miedziana, zamglona.

Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła ospale do nierównej warstewki. Obficie oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach subtelnie wędzony z wyczuwalną wiśnią i jakby nutką winną.

Smak wytrawny z delikatną wiśnią i symboliczną wręcz wędzonką. Wyczuwa się lekkie drapanie w przełyku od pieprzu. Małe co nieco słodu żytniego z wyczuwalną oleistością. Goryczka średnia z wyczuwalnymi garbnikami. Alkohol świetnie ukryty, ale w połączeniu z papryką fantastycznie rozgrzewa wnętrzności. Super piwo, w szczególności na późną jesień. Warto spróbować.

9 punktów.

ps. Etykieta nawiązuje do pewnego, ogólnie znanego blogera … ;-)

Opinia: Sten
01/12/2016

encyklopedia/piwa/brokreacja_the_blogger_2016.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)