Uwarzono na zlecenie Brokreacja w Browarze Restauracja Regionalna „Marysia”, Szczyrzyc.
Wee Heavy, Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane według receptury piwowara domowego Jakuba Otto.
Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski typ II, Fawcelt Peated, Caramunich typ III, Carafa Special typ III; chmiele: Magnum, Fuggles; drożdże.
Zawartość alkoholu: 10% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU-40. Warka do: 26.09.2018.
Barwa ciemnego bursztynu, wpadająca w brązową, mętnawa.
Piana jasnobeżowa, średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej opaski. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie niewielkie.
Zapach suszonej śliwki i rodzynek, delikatna torfowa wędzonka, nutka karmelu i palonki wraz z ciemnymi słodami.
Smak to przeplecenie słodyczy cukierków toffi z wędzonką. Podobnie, jak w aromacie sporo suszonych owoców i subtelna dawka karmelu. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu. Alkohol nieco gryzie w przełyku i mocno rozgrzewa. Przyjemne to uczucie w taki chłodny dzień. W sumie piwo ciężkie i mocne. Zapewne znajdzie amatorów, ale mimo, że rozgrzewa, to nie mój klimat.
6 puntów.
Opinia: Sten
20/11/2017