Brodacz - Pinki

Browar Brodacz, wyprodukowano na zlecenie PPUH Tomasz Brzostowski.

American Wheat.

Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy jasny; chmiel Citra; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 5,4%, ekstraktu: 13,3° Blg, IBU-25.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana śnieżnobiała, średnia. Opadła do nierównej warstewki. Bardzo ładnie oblepiła szkło, zaznaczając każdy wypity łyk.

Nasycenie nie za duże.

Zapach cytrusowy z wyraźną cytryną i grejpfrutem. W tle nieco nutek kolendrowych. W miarę spożycia doznania aromatyczne wyraźnie spadają.

Smak cytrusowy, całkiem intensywny. Nieco słodu z wyczuwalnym pieczywem. Delikatne wielce w odbiorze ziółka i niczego sobie goryczka o wyraźnym cytrusowo - chmielowym charakterze. Piwo przyjemne w odbiorze, wspaniale orzeźwiające i jak mi się wydaje, sprawdziłoby się świetnie w letnie upały. Warto spróbować.

8 punktów.

Opinia: Sten
02/04/2015

encyklopedia/piwa/brodacz_pinki.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)