Browar Brodacz, wyprodukowano na zlecenie PPUH Tomasz Brzostowski.
American Wheat.
Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy jasny; chmiel Citra; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,4%, ekstraktu: 13,3° Blg, IBU-25.
Barwa cytrynowa, mętna.
Piana śnieżnobiała, średnia. Opadła do nierównej warstewki. Bardzo ładnie oblepiła szkło, zaznaczając każdy wypity łyk.
Nasycenie nie za duże.
Zapach cytrusowy z wyraźną cytryną i grejpfrutem. W tle nieco nutek kolendrowych. W miarę spożycia doznania aromatyczne wyraźnie spadają.
Smak cytrusowy, całkiem intensywny. Nieco słodu z wyczuwalnym pieczywem. Delikatne wielce w odbiorze ziółka i niczego sobie goryczka o wyraźnym cytrusowo - chmielowym charakterze. Piwo przyjemne w odbiorze, wspaniale orzeźwiające i jak mi się wydaje, sprawdziłoby się świetnie w letnie upały. Warto spróbować.
8 punktów.
Opinia: Sten
02/04/2015