Brodacz - California

Wyprodukowano na zlecenie Browar Brodacz przez Stary Browar Kościerzyna.

American IPA. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, chmielone na zimno.

Skład: woda; słody: Pale Ale, wiedeński; chmiele: Citra, Simcoe; drożdże Nottingham.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 14°Blg, IBU-55.

Barwa ciemnozłota, zamglona.

Piana bladokremowa, dość obfita i gęsta oraz trwała. Opadła powolnie do trwałej kołderki zwieńczonej grzybkiem. Przyzwoicie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach cytrusowo - żywiczny z odrobiną owoców tropikalnych i niespecjalnie intensywnym słodem.

Smak cytrusowy przepleciony z lekka tropikami i nutą iglasto - żywiczną, co świetnie balansuje się ze słodem. Na finiszu przyjemna w odbiorze goryczka, cudnie pieszcząca podniebienie. Utrzymała się na nim przez ponad godzinę po konsumpcji. Rewelacyjne piwo.

W moim przekonaniu zasłużyło na 10 punktów.

Opinia: Sten
28/09/2015

encyklopedia/piwa/brodacz_california.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)