Brewklyn Session Wheat IPA

Wyprodukowano w Browar Twigg, Kraków na zlecenie Brewklyn Piotr Przemirski.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słód: pszeniczny, orkiszowy, Pale Ale; chmiel: Simcoe, Amarillo, Marynka; drożdże: US-05.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 12% wag.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mocno mętna. Na dnie flaszki pozostał całkiem spory drożdżowy osad.

Piana biała, cieniutka. Szybko opadła do opaski. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach mało intensywny. Niewielkie cytrusy i trochę żywicy.

Smak kwaskowy z wyraźnymi cytrusami. Trochę słodu i żywicy. Goryczka wyraźna, z lekka zalegająca o ziemisto - trawiastym charakterze. Na podniebieniu pozostaje kwaskowo - goryczkowy posmaczek. Bardzo dobre, orzeźwiające piwo, a zarazem bardzo pijalne.

8 punktów.

Opinia: Sten
17/07/2016

encyklopedia/piwa/brewklyn_session_wheat_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)