Browary Regionalne Jakubiak Sp. z o.o. Browar Bojanowo.
Piwo typu pils, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, chmiel Magnum, Żatecki, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,2% obj., ekstraktu 10,0% wag.
Barwa złocista delikatnie mętna.
Piana biała, średnia i w miarę gęsta. Zredukowała się do cienkiej obrączki. Przyzwoicie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach słodowy z wyczuwalnym pieczywem i drożdżami. W tle troszkę chmielu.
Smak intensywnie słodowy ze sporą dawką chleba. Do tego nieco owocowego kwasku przemieszanego z drożdżami. Goryczka niespecjalnie intensywna. W odległym tle odrobina metalowych nutek, które mimo wszystko nieco psują doznania smakowe. W sumie piwo niczego sobie. Od czasu do czasu można po niego sięgnąć, choć dostępne jest tylko w sieci sklepów z płazem w logo. Mam nadzieję, że kolejne warki pozbawione będą metalu…
Póki co słabiutkie 7 punktów.
Opinia: Sten
16/03/2015
Nowa odsłona.
Pils z browaru w Bojanowie.
Zmiany:
„Szwejk piwo typu pils.
Polecam Grzegorz Ickiewicz - Dyrektor Browaru.
Alk. 4,7% obj.
Ekst. 11,0% wag.
Piwo pasteryzowane, filtrowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny,słód pszeniczny,chmiel.”
Piana obfita, biała, gruba. Pozostaje cienka koronka. Ślady na ściankach słabe.
Kolor: Jasno słomkowy. Klarowne doskonale.
Zapach: Owoce, słód, drożdże.
Smak: Owoce,lekki kwasek, słód. Goryczka umiarkowana lub słaba. Szybko znika. Jak dla mnie zbyt dużo kwasku. Może Sten dopatrzył się w nim metalowych nutek, ja nie bardzo. Ogólnie wrażenie przeciętnego piwa.
6 punktów.
Opinia: Naj
24/11/2016