Birbant - Sheep Szit

Uwarzono w Browarze Zarzecze przez Birbant S.C.

Etykiety nie przepisuję, bo bardzo nie lubię. Załączam fotki.

Smoked Extra Stout.

Kolor: Ciemno-brunatny, nawet bardzo ciemny. Piana średnio obfita, brązowawa. Pozostawia pokaźny kożuszek i ślady na szkle.

Zapach: Silny zapach wędzenia, gdybym nie przeczytał opisu, to bym napisał, że wędzenia mokrą słomą. Ale to są owcze bobki, jak najbardziej. Potem przebija się skórka cytrynowa. Zapach intensywny cały czas.

Smak: Znowu wędzenie bobkami (wyraźne), słodki słód i goryczka naprawdę chmielowa. Goryczka i wędzonka utrzymuje się długo. W końcu troszeczkę cytrusów, ale bardzo delikatnie. Alkohol działa jak tsunami, dochodzi do wszystkich zakątków doczesności. Ale że to tylko 330 ml, akcja nie trwa długo.

W sumie bardzo oryginalne piwo, o ciekawym smaku. No i ten zapach… Wprawdzie nie jestem entuzjastą ciemnych, ale to wypiłem z przyjemnością.

9 punktów.

Opinia: Naj
02/12/2016

























































Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.

Parametry i skład bez zmian, choć w opisie ich zabrakło. Trzeba przeszukiwać kontrę na jednej z fotek.

Barwa w zasadzie czarna. Przy dnie szklanki widoczne są nikłe rubinowe refleksy.

Piana beżowa o różnej strukturze pęcherzyków, cienka. Po kilku łykach zredukowała się do pierścienia. Niewielką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie z tych mniejszych.

W zapachu delikatna nuta wędzona przepleciona palonką oraz aromatem kawy i czekolady.

Smak generalnie palony z odrobiną popiołu. Trochę kawy z delikatnym kwaskiem i mlecznej czekolady. Przez krótką chwilę wyczuwa się suszone owoce, a i kandyzowane zdaje się, że też występują. Wędzonka ze wszech miar delikatna, przywodząca na myśl oscypek. Goryczka z tych mniejszych i krótkotrwałych. Niezłe to piwo, choć głowy nie dam sobie uciąć, że wyczuwam w nim owcze bobki. Fakt, że nigdy nie miałem z nimi do czynienia.

8,5 punktu w pełni się należy.

Opinia: Sten
19/01/2017

encyklopedia/piwa/birbant_sheep_szit.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)