Big Chill - American Pale Ale

Uwarzył Szczyrzycki Browar Cystersów „Gryf” dla Browaru Big Chill.

Skład: słody: pilzneński (95%), pszeniczny (5%); chmiele: Polaris, Cascade, Amarillo, Simcoe; drożdże Fermentis US-05.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 30.04.2017.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, średnia o średnich pęcherzykach. Opadła do niewielkiej czapy. Na szkle obfitą firanką zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie duże. Czuć spore szczypanie w język i bąbelki szaleńczo wręcz prą do góry.

Zapach znikomy. Odrobina słodu, owoców i ziółek.

Smak wytrawny. Dominuje cytrusowy kwasek z dużą dawką grejpfruta. Taka też jest i goryczka - solidnie pestkowo - grejpfrutowa. Dość bogata nuta ziołowa i umiarkowana baza słodowa. Na podniebieniu pozostaje mieszanka kwaśno - słodowa z muśnięciem goryczki. Piwo przyjemne w spożyciu, wielce pijalne i warte spróbowania.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
10/02/2017

encyklopedia/piwa/big_chill_american_pale_ale.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/24 17:12 (edycja zewnętrzna)