Uwarzył Szczyrzycki Browar Cystersów „Gryf” dla Browaru Big Chill.
Skład: słody: pilzneński (95%), pszeniczny (5%); chmiele: Polaris, Cascade, Amarillo, Simcoe; drożdże Fermentis US-05.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 30.04.2017.
Barwa złocista, klarowna.
Piana biała, średnia o średnich pęcherzykach. Opadła do niewielkiej czapy. Na szkle obfitą firanką zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie duże. Czuć spore szczypanie w język i bąbelki szaleńczo wręcz prą do góry.
Zapach znikomy. Odrobina słodu, owoców i ziółek.
Smak wytrawny. Dominuje cytrusowy kwasek z dużą dawką grejpfruta. Taka też jest i goryczka - solidnie pestkowo - grejpfrutowa. Dość bogata nuta ziołowa i umiarkowana baza słodowa. Na podniebieniu pozostaje mieszanka kwaśno - słodowa z muśnięciem goryczki. Piwo przyjemne w spożyciu, wielce pijalne i warte spróbowania.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
10/02/2017