Bieszczadzkie Żurawina

Warzone dla: Piwa Regionalne, Rzeszów.1)

Piwo pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże (o żurawinie nie wspomniano).

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 12% wag.

Barwa rubinowa, klarowna.

Piana beżowa, średnia i w miarę gęsta. Stosunkowo szybko się porwała, następnie zredukowała się do opaski. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe od średniego.

Zapach słodowy z wyczuwalnym karmelem i z odrobiną owoców.

Smak słodki, owocowy, ale bez wątpienia nie jest to żurawina. Symboliczny słód i taka też goryczka, tłumiona słodyczą. Pod koniec pojawia się chemiczny posmaczek. Piwo, nie piwo. Bardziej przypomina słodki napój alkoholizowany. Nie polecam.

2 punkty to góra.

Opinia: Sten
12/09/2016

1)
Wszelkie znaki wskazują, że piwo powstało w Browarze Jagiełło.
encyklopedia/piwa/bieszczadzkie_zurawina.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:24 (edycja zewnętrzna)