BiesCzadowe APA

Wyprodukowane na zlecenie Świat Piw w Browarze Zodiak, Kłodawa.

American Pale Ale. Piwo jasne pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj. Warka do: 20.02.2018.

Barwa złocista, mętnawa.

Piana biała, umiarkowanie średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej kołderki. Spływającą firanką osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyraźnym pieczywem i drożdżami. W oddali wyczuwa się przyprawy i nieco metalu.

Smak słodowy z niewielką odsłodową słodyczą. Sporo drożdży i subtelny kwasek, acz nie mający nic wspólnego z cytrusami. Goryczki sporo, choć w sumie jest taka trochę tępa i łodygowa, a i ziemistość też się w niej wyczuwa. APA to bez wątpienia nie jest. Bardziej przypomina mi pilsa. Zero Ameryki w tym piwie.

Słabe 5 punktów.

Opinia: Sten
10/10/2017



Piwo już testowane ale … to jakby zupełnie inne piwo. Wyprodukowano na zlecenie Świat Piw, Rudna wielka przez Browary Regionalne Wąsosz.

Piwo jasne.

Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, karmelowy; chmiele: Tamahawk, Citra; drożdże Safale US-05; trawa cytrynowa.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 13% obj. (tak napisano na kontrze). Warka do: 25.11.2018.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana jasnokremowa, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do grubej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie średnie.

Intensywny zapach chmielu z wyrazistymi cytrusami i żywicą. Małe co nieco karmelu i słodu. W tle odrobina warzywek.

Smak wytrawny. Cytrusowy kwasek z wyczuwalną trawą cytrynową. Sporo żywicy i przyzwoita baza słodowa. Niewielki karmel, a na finiszu intensywna i długotrwała ziołowa goryczka. W porównaniu z poprzednią wersją jest wielka różnica na plus.

Tym razem dam solidne 7,5 punktu.

Opinia: Sten
24/07/2018

encyklopedia/piwa/biesczadowe_apa.txt · ostatnio zmienione: 2018/07/24 15:47 (edycja zewnętrzna)