Browar Bednary.
Pacific Imperial Stout. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód, chmiel, wywar z ostryg, sól morska, drożdże.
Zawartość alkoholu: 8,0% obj., ekstraktu: 22,0% wag. Warka do: 11.02.2019.
Barwa czarna bez przebłysków.
Piana jasnobrązowa, średnia o drobnych, szybko pękających pęcherzykach. Opadła do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie średnie.
Zapach świeżo palonej kawy ze sporą dawką czekolady. W tle delikatny aromat skórki od chleba wymoczonej w morskiej wodzie.
Smak dość słodki z mleczną czekoladą i przesłodzoną kawą, przez co piwo jest trochę mdłe. Niewielki alkohol przywodzący na myśl rosyjskie mocne i słodkie wino. Goryczka nieco przypalona z kawowym posmaczkiem. Na ustach pozostaje nieco soli. Tego wywaru z ostryg musiało być niewiele, bo moje kubki smakowe nic takiego nie odnotowały. W sumie fajny stout, choć za słodki no i z solą, która nie wszystkim pasuje.
6,5 punktu.
Opinia: Sten
29/03/2017