Browar Bednary.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słód: jęczmienny, owsiany, pszeniczny; chmiel: Citra, Amarillo; drożdże; brazylijski owoc cupuacu.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 12,5% wag.
Barwa miedziana, mętna.
Piana kremowa, średnia. Opadła do cieniutkiej i trwałej warstewki. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach nieco ziemisty z wyczuwalnym kakao, cytrusami i lekką żywicą. W tle skórka od chleba.
W smaku cytrusowy kwasek z subtelnymi w odbiorze iglakami. Nieco kakao i wanilii. Po chwili pojawia się słód z niewielką dawką pieczywa. Goryczka początkowo średnia, jednak z każdym łykiem wzrasta. Piwo nieco inne zarówno w aromacie, jak i w smaku, a przez to ciekawe.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
13/06/2016