Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
West Coast IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski II, pszeniczny; chmiele:Chinook, Mosaic, Citra; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6,6% obj., ekstraktu: 16,5% wag., IBU-70, EBC-12.
Barwa pomarańczowa wpadająca w miedzianą, mętna.
Piana kremowa, średnia. Opadła do cienkiego, trwałego kożuszka. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach cytrusowo - żywiczny zmieszany z niewielką ilością warzyw. Po chwili odrobina słodu.
W smaku dominuje cytrusowy kwasek, który przechodzi w lekką słodycz. Tu też pojawiają się gotowane warzywa. Goryczka na średnim poziomie i jak mi się zdaje jest zdecydowanie niższa od deklarowanej wartości. Wyczuwa się w niej i cytrusy i ziółka. W sumie niczego sobie piwo, gdyby tak jeszcze było mniej tych warzyw… Jak na IPA z zachodniego wybrzeża, mogłoby mieć też więcej goryczki.
6 punktów.
Opinia: Sten
16/01/2016