Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browary Regionalne Wąsosz. Kod kreskowy: 59063952951731).
Piwo określone przez producenta jako: „Polskie Pale Ale.
Chmielarka Lubelski (Single Hop) - tworząc serię piw o tej nazwie inspirowaliśmy się odmianami chmielu uprawianymi w Polsce, pragniemy pokazać ich potencjał na swój sposób. W tej wersji główną rolę, dzięki współpracy z Polish Hops, odegrał chmiel Lubelski. W aromacie na pierwszym planie pojawiają się nuty korzenne i cytrusowe, w smaku słodowość i goryczka na średnim poziomie. Piwo jasne, opalizujące z białą pianą.”
„Skład: woda; słody: Pilzneński, Carapils; Zakwaszający; chmiele: Lubelski; drożdże: US-05.
Piwo rzemieślnicze górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Alkohol: 5,6 % obj. BLG: 12,5° IBU: 25 EBC: 12,5.”
Piwo mętne; pływają w nim kłaczki drożdży.
Barwa złota, w tonacji pomarańczowej.
Piana nikła, biała, drobna. Opada w minutę do porwanej warstewki; skromnie oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach niezbyt mocny, chmielowy. Czuć nutę ziołową, przyprawy korzenne i w tle iglaki.
W smaku piwo treściwe, chmielowe, goryczkowe. Czuć słodową podbudowę, z posmakami zbożowym (ziemistym wręcz) i karmelowym, skontrowaną posmakiem ziołowo - żywicznym. Oprócz tego mamy tu lekki kwasek i nutę przypraw korzennych. Goryczka mocna, solidna i trwała. Taka pośrednia między goryczką chmielową, znaną choćby z piw czeskich, a goryczką ziołowo - grejpfrutową, charakterystyczną dla piw w stylu IPA. Jak dla mnie bardzo dobre piwo, fajnie skomponowane, dobrze zharmonizowane i porządnie uwarzone.
8,5 punktu.
Opinia: j24
15/10/2016