Wyprodukowane dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht, Browar Staromiejski, Toruń.
Extra Strong Bitter. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, Caramunich Typ II, Monachijski Typ I; granulaty chmielowe: Pilgrim, Challenger, Fuggles; drożdże Fermentum Mobile FM11.
Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-38, EBC-29.
Barwa brunatno - rubinowa, bez mała klarowna.
Piana ciemnokremowa, średnia i w miarę gęsta. Opadła do porwanego kożuszka. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie minimalne.
Zapach karmelowy, przełamany mokrym, butwiejącym drewnem i niewielkim tytoniem.
Smak wodnisty. Trochę karmelu ze sporą dawką słodyczy, wyrazisty słód i nutka chemiczno - apteczna. Tu też nieco zbutwiałego drewna. Goryczka niewielka, wręcz znikoma. Piwo zupełnie bez wyrazu, zabrakło mi w nim choć odrobiny ziółek. Jakoś zmęczyłem, ale to zdecydowanie jednorazowa przygoda.
4 punkty.
Opinia: Sten
16/05/2016