Baba Jaga - Albion

Wyprodukowane dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht, Browar Staromiejski, Toruń.

Extra Strong Bitter. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, Caramunich Typ II, Monachijski Typ I; granulaty chmielowe: Pilgrim, Challenger, Fuggles; drożdże Fermentum Mobile FM11.

Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-38, EBC-29.

Barwa brunatno - rubinowa, bez mała klarowna.

Piana ciemnokremowa, średnia i w miarę gęsta. Opadła do porwanego kożuszka. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie minimalne.

Zapach karmelowy, przełamany mokrym, butwiejącym drewnem i niewielkim tytoniem.

Smak wodnisty. Trochę karmelu ze sporą dawką słodyczy, wyrazisty słód i nutka chemiczno - apteczna. Tu też nieco zbutwiałego drewna. Goryczka niewielka, wręcz znikoma. Piwo zupełnie bez wyrazu, zabrakło mi w nim choć odrobiny ziółek. Jakoś zmęczyłem, ale to zdecydowanie jednorazowa przygoda.

4 punkty.

Opinia: Sten
16/05/2016

encyklopedia/piwa/baba_jaga_albion.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:53 (edycja zewnętrzna)