Anchor Steam Beer

Browar Anchor, San Francisco, USA.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,8%

Barwa bursztynowa, lekko mętna.

Piana jasno beżowa, początkowo obfita, opada do trwałej, półcentymetrowej warstwy.

Nasycenie spore.

Zapach chmielowy z odrobiną słodu.

W smaku wytrawne. Przeważa chmielowa goryczka. Spore nasycenie sprawia przyjemne szczypanie na języku. Nieco nut owocowych, pozostających jakby w tle. Na podniebieniu bardzo długo utrzymuje się goryczka.

9 punktów

Opinia: Sten
09/07/2011







Od siebie dodam, że zarówno w smaku jak i zapachu obecne są nutki karmelowo-owocowe. Oczywiście nie tak intensywne jak w dotychczas przetestowanych piwach z Browaru Anchor, jednak po opisach spodziewałem się czegoś znacznie uboższego. Tymczasem okazały się być całkiem przyjemne. A więc miłe rozczarowanie. Natomiast trochę niemiłym rozczarowaniem była goryczka. Faktycznie, jest ona dominującym elementem, ale mogłaby być nieco bardziej intensywna. Zgadzam się z punktacją Stena.

Ciekawa jest również historia tego gatunku. Otóż nazwa „Steam”, czyli „para”, wywodzi się z XIX wieku, kiedy określono nią piwa warzone w prymitywnych warunkach na zachodnim wybrzeżu USA. Prawdopodobnie odnosi się do pierwotnej praktyki fermentacji piwa na… dachach zakładu w San Francisco, gdzie nocne powietrze chłodziło brzeczkę. Unosząca się para miała dać nazwę piwu. Inna teoria głosi, iż w trakcie warzenia miały powstawać spore ilości dwutlenku węgla, który trzeba było upuszczać jak parę z lokomotywy. W miarę upowszechniania się metod chłodzenia, styl ten odszedł do lamusa. Generalnie było to piwo fermentowane za pomocą drożdży dolnej fermentacji, które – ze względu na opisane problemy z chłodzeniem - musiały pracować w zakresie temperatur drożdży górnej fermentacji. Jest to tzw. styl hybrydowy.

Opinia: Wojciechus
03/02/2012

encyklopedia/piwa/anchor_steam_beer.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)