Amber - Po Godzinach Saison Na Madagaskar

Browar Amber, Bielkówko, Gregorkiewicza 1, 83-050 Kolbudy.

Piwo górnej fermentacji, wielozbożowe, niefiltrowane, pasteryzowane.

Styl: Saison.

Edycja limitowana. Uwarzono 200 hektolitrów.

Składniki: woda z własnych ujęć głębinowych, słód jasny jęczmienny, słód pszeniczny, słód żytni i orkiszowy; aframon madagaskarski, skórki pomarańczy, chmiele: Citra, Chinook, trawa cytrynowa, skórki cytryny, i bergamotki, kolendra, drożdże górnej fermentacji Wyeast 3711 French Saison.

Zawartość: alkoholu - 5,1% obj., ekstraktu - 12,1%wag. Warka do 08.12.2017r.

Kolor herbaty z cytryną. Mocno zamglony. Na dnie butelki zebrało się sporo osadu. Po dolaniu, gdy w szklance znalazło się więcej osadów kolor stał się niemal mleczny i jakby gęsty.

Piana biała, wysoka, dość szybko opadła do milimetrowej warstewki. Szkło ubrudziła nieregularnie, choć ubytki zaznaczała wyraźnymi kręgami.

Nasycenie średnie wyższe. Szczypanie w język jest wyczuwalne, ale nie nachalne.

Zapach słodowo - cytrusowy. Cytryna i pomarańcza wiodą prym. Do tego kolendra i bananowe zwieńczenie. Dla mnie jeden z ładniejszych zapachów pszenicznych piw, jakie miałem okazję próbować.

Smak lekko kwaskowy. Banan uzupełniony pomarańczą oraz dobrze skomponowanymi słodami, przy czym nie można o piwie powiedzieć, że jest słodkie. Żyto wchodzące w skład daje przyjemny posmaczek chlebka na podniebieniu. Goryczka niezbyt intensywna, ale trwała. Po dolaniu i ogrzaniu w smaku pojawiło się więcej banana i odrobinę więcej goryczki.

Jestem bardzo mile zaskoczony tym piwkiem. Po pierwsze kompozycja, która się udała wyjątkowo. Po drugie żadnej wodnistości i chemicznych naleciałości. Po trzecie wreszcie kwaskowatość charakterystyczna dla tego rodzaju piw nie była głównym akcentem, ale raczej jego uzupełnieniem. Polecam szczerze.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Capricorn
02/07/2017

encyklopedia/piwa/amber_po_godzinach_saison_na_madagaskar.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)