Alpirsbacher - Weizen Hefe Hell

Alpirsbacher Klosterbrau, Niemcy.

Skład: szwarcwaldzka woda browarniana, słód pszeniczny, południowoniemiecki słód browarniczy, drożdże piwne, naturalny chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,5%.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana śnieżnobiała, średnia, ale bardzo gęsta. Opadła do cieniutkiej kołderki. Na szkle się nie osadza.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach pszenicznego słodu. Dominują goździki. Banana niewiele. W tle nieco drożdży.

Smak owocowy, tu prym wiodą cytrusy. Do tego sporo banana i nieco goździka (ciekawe, że odwrotnie niż w doznaniach aromatycznych). Goryczka minimalna i krótkotrwała, tłumiona sporym kwaskiem. Piwo jak dla mnie nieco za wodniste, choć wypić można, ale bez szału.

Bardzo słabe 7 punktów.

Opinia: Sten
07/01/2014

encyklopedia/piwa/alpirsbacher_weizen_hefe_hell.txt · ostatnio zmienione: 2020/10/25 18:35 (edycja zewnętrzna)