Brasserie de l'Abbaye du Val-Dieu, Belgia.
Skład: woda, jęczmień, pszenica, chmiel, drożdże, cukier (info z polskiej wklejki, bo oryginał skutecznie nią zaklejony).
Zawartość alkoholu: 6%.
Barwa ciemno słomkowa - jasno złocista, delikatnie zmętniała drożdżowymi kłaczkami.
Piana biała, całkiem obfita przy nalewaniu, szybko opada do cienkiej, porwanej warstwy, częściowo osadzając się na szkle.
Nasycenie w dolnych partiach stanów średnich.
Zapach drożdżowo cytrusowy.
W smaku kwaskowo owocowe, półwytrawne. Cukier pojawia się na krótką chwilkę. Dość solidna dawka drożdży. Po chwili delikatnie daje o sobie znać słód. Prym jednak wiodą owoce cytrusowe, które w zasadzie nadają smak temu piwu. Goryczka nad wyraz delikatna i bardziej kojarzy mi się z wytrawnym winem. Na podniebieniu utrzymuje się kwasek.
7 punktów.
Opinia: Sten
14/08/2012
Brasserie de l'Abbaye Du Val-Dieu, Belgia. Kod kreskowy: 54139770000131).
Piwo refermentowane w butelce.
Zawiera słód jęczmienny.
Zawartość alkoholu: 6% obj. EBC-8, IBU-18. Warka do: 27.10.2024.
Barwa złocista, lekko zamglona.
Piana biała, obfita i gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do porwanej warstewki. Na szkle pozostawiła plamki różnej wielkości.
Nasycenie większe od średniego.
Zapach słodowy, nieco słodkawy. Wyraźne niedojrzałe winogrona i nutka moreli. Sporo przypraw z wybijającym się pieprzem. W tle delikatna nutka kwiatowa.
W smaku kwasek niedojrzałych winogron. Następnie słód z białym pieczywem. Odrobina alkoholu i sporo przypraw. Tu też dominuje pieprz. Goryczka średnia, acz długotrwała. Przyjemnie pieści kubki smakowe. Bardzo dobre piwo, gaszące pragnienie.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
03/06/2023