Cydr Miłosławski Jabłkowy

Browar Fortuna Sp. z o.o., Miłosław, Polska.

Jak chwali się producent na kontretykiecie:
„(…) wyborny napój alkoholowy wytwarzany ze smakowitych, dojrzałych jabłek. Prawdziwy cydr powinien pochodzić od natury, dlatego w Cydrze Miłosławskim nie ma miejsca na żadne sztuczne dodatki. (…) Cydr Miłosławski łączy kilka starannie dobranych odmian jabłek uprawianych w Polsce. Cieszy oko wspaniałą złotą barwą i ujmuje aromatem jabłek dojrzewających w słońcu. Na podniebieniu lekki, przyjemnie gazowany. W smaku owocowy, harmonijny, z wyczuwalną kwaskowością przełamaną słodyczą. (…)
Wyłącznie z naturalnych składników nie zawiera aromatów ani barwników. Cydr półsłodki, półmusujący, gazowany, pasteryzowany, naturalnie fermentowany. Zawiera siarczyny. Alkohol 4,5 % obj.”

Napój klarowny. Barwa mocno rozcieńczonego soku jabłkowego. Piana biała, skromna, opada do zera w momencie nalewania. Nasycenie bardzo duże. Zapach winno - jabłkowy. W smaku napój mocno kwaskowaty, ale i słodkawy. Dominuje posmak jabłek. Jak to określiła moja żona: „Coś od soku jabłkowego, coś od szampana, coś od wina. Ale dobre.”

Cóż, jak dla mnie ten cydr to taka ciekawostka. Latem, na upały do napicia się, powinien się nadać.

Opinia: j24
04/01/2015

encyklopedia/inne/cydr_miloslawski_jablkowy.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:23 (edycja zewnętrzna)