Różnice

Różnice między wybraną wersją a wersją aktualną.

Odnośnik do tego porównania

encyklopedia:historia [2018/05/04 10:21] (aktualna)
Linia 1: Linia 1:
 +====== Skąd przychodzimy... ======
  
 +==== Garść informacji o genezie "​Encyklopedii piwa" Jak wyewoluowała z informacji na forum Lasypolskie.pl i kiedy to się stało. ====
 +
 +Tytułowe forum istniało przy portalu Lasypolskie.pl a po jego likwidacji przekształciło sie w zupełnie samodzielny byt o adresie: [[http://​www.lasypolskie.pl/​index.php|Forum Lasypolskie.pl]].
 +
 +Wpisy o konkretnych piwach (jeszcze bez opisów i ocen) rozpoczęły się od retorycznego pytania człowieka o nicku **sympatyk**. On to bowiem w poście z dnia 2007-05-25 napisał był: //"A niepasteryzowane z Czarnkowa ? Pycha....... "// zamieszczając przy tym zdjęcie:
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​0_0_archiwalne:​2007-05-25_eire_ciemne.jpg?​nolink |}}
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=95643#​95643
 +
 +Potem długo nic się nie działo, aż do 2008-02-28 kiedy to **Sten** zamieścił pierwszą, nieśmiałą recenzję. A w zasadzie to po prostu pochwalił się tym co ma do wypicia :-)
 +//"​Właśnie sobię tu siedzę przed kompem, czytam co piszecie i :-| mam mmmm pyszniutkiego,​ chłodnego, czeskiego Velkopopovicky'​ego Kozel'​a ech - niebo w gębie"//​
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=135375#​135375
 +
 +2008-10-12 pojawia się pierwsza "​analiza porównawcza"​ **Stena** bardzo już zbliżona w formie do zapisów w "​Encyklopedii":​ //"​Dzisiaj dokonałem analizy porównawczej dwóch gatunków piwka.
 +Pierwsze z nich to **Lubuskie - piwo jasne naturalne** - jak głosi napis na etykiecie. Ekstrakt 13,1 % wag., alk. 6,2% obj. Na kontretykiecie informacja:​\\ ​
 +''​Piwo naturalne powstało na bazie starej unikatowej receptury warzenia piwa. Wolne od chemii i konserwantów. Przyjazne ekologii i zdrowiu konsumentów.''​\\ ​
 +Produkuje to browar Witnica, piwo niepasteryzowane. W smaku słodko - kwaśne, z przewagą kwasoty. w mojej pięciopunktowej skali dałbym słabą trójkę.\\
 +\\
 +Drugim piwkiem było **Grudziądzkie** - dobre lekkie. brak informaci o ekstrakcie. Alkohol 5,8% obj. Na kontretykiecie:​\\ ​
 +''​Oryginalny smak i aromat tego niepowtarzalnego piwa jest wynikiem stosowania tradycyjnej technologii,​ która do dziś przetrwała tylko w regionalnych,​ niezależnych browarach. Doskonała plejstoceńska woda źródlana z własnego ujęcia, nadaje mu unikalnych walorów, sprawiając,​ że wypite z odrobiną szaleństwa nie skutkuje syndromem dnia następnego. Zdrowe grudziądzkie piwo.''​\\ ​
 +W smaku adekwatne do nazwy - lekkie, bez wyraźnej goryczki. Jak mniemam, a i żonka to potwierdziła - podpiwszy mi całkiem nie małe co nieco, typowo kobiece. Dam mu 4 z małym plusikiem."//​\\
 +Jak widać jest to również zaczątek skali punktowej, na razie pięciostopniowej.
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=173729#​173729
 +
 +2009-04-24 od postu **OjcaMocyMroku** rozpoczyna się króciutka dyskusja nad skalą ocen: //"​Lubię ten kącik ;-) Proponuję skalę poszerzyć do zakresu 0-10 bo gubię się w tym 4 z minusem lub 4 z dużym plusikiem lub plusem ;-)"//
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=221773#​221773
 +
 +Odpowiedź **Stena**: //"​Przychylam się w pełni do Twojej OMM propozycji. Nalezałoby jakąś jasną klasyfikację wprowadzić. 1 - popłuczyny z kadzi, 2- siki Weroniki 3 - kwas, 4 - jakoś wchodzi, 5 - wchodzi, 6 - da się wypić, 7 - dobre, 8 - wspaniałe, 9 - rewelacyjne,​ 10 - niebo w gębie.
 +Jak ktoś ma inne propozycje to piszcie zrobimy własną klasyfikację browarków."//​
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=221790#​221790
 +
 +Swoje uwagi do ocen (ale nie tylko) przedkłada **góral bagienny**: //"​Skala Stena według mnie jest do rozbudowania w strefach dolnych - bez tego może być mało przydatna do oceny niektórych gatunków. Proponuję dodać: 0 - stara pościel, (-1) kocie siki po trzech dniach.
 +Ale z oceną [[encyklopedia:​piwa:​zlote_lwy|Złotych Lwów]] się zgadzam - bardzo lubię. Nieco przeszkadza mi delikatnie wyczuwana słodycz - taka, którą uwielbia moja żona w Warce Strong. Pierwszy raz Złote Lwy spożyłem do smażonego dorsza nad morzem. poezja..."//​
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=221861#​221861
 +
 +Pierwsza recenzja używająca nowej skali to dzień 2009-04-25 i niezawodny **Sten**: //"​Dzisiaj w porze przedobiedniej kolejne piwko z Browaru Amber - [[encyklopedia:​piwa:​amber_kozlak|Koźlak]].
 +Tak jak poprzednio najpierw nieco literatury z butelki - dodam, że w przypadku tego piwa producent zrezygnował z papierowej etykiety, kontretykiety i krawatu. Wszystko jest ładnie nadrukowane na flaszce.
 +''​Tajemnica. Każdy z piwowarów zna jedynie jej część. spotykają się tylko raz w roku. Dlatego trzymasz w ręce piwo wyjątkowe. Koźlak - tajemnica piwowarów.''​
 +Na niby kontretykiecie napisano: ''​Mocne piwo typu bock o unikalnej rubinowej barwie. Esencja umiejętności mistrzów piwowarstwa Browaru Amber.''​
 +Skład: woda z własnego ujęcia, słód jęczmienny,​ słód karmelowy, chmiel, drożdże; Ekstrakt 15,1% wag. Alkohol 6,5% obj.
 +Piwo faktycznie o barwie rubinowej, szczególnie jak się pod światło spojrzy. W zapachu lekko wyczuwalne drożdże. Przy nalewaniu tworzy się centymetrowa warstwa piany, która szybko znika. W smaku wyczuwalna goryczka z lekką nutką karmelu, delikatnie kwaskowe. Po wypiciu na podniebieniu utrzymuje się przyjemna słodkawa goryczka.
 +W nowej skali pomiędzy 8 a 9."//
 +{{ :​encyklopedia:​piwa:​0_0_archiwalne:​2009-04-25_kozlak.jpg?​nolink&​200 |}}
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=221872#​221872
 +
 +Tego samego dnia swoje uwagi do skali ocen zamieszcza na forum **Piotrek**:​ //"​Proponuję dodać na skali 0 - herbata poznańska. W oryginale była to woda o lekkim zabarwieniu wygotowanej słomki, jaką udało nam się zaparzyć z "​jajeczka"​ pożyczonego nam przez studentów z Poznania gdy nasze "​jajeczko"​ okazało się być zostawione w domu... LOL"//
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=221904#​221904
 +
 +Co **Sten** aprobuje z niewielką modyfikacją:​ //"Ok. To początek może mieć się tak:​\\ ​
 +-1 - kocie siki po trzech dniach\\ ​
 +0 - herbata poznańska w starej pościeli LOL\\ 
 +itd."//​\\ ​
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=221909#​221909
 +
 +2009-08-08, 14:25 **Śmietan** składa pierwszą, nieśmiałą propozycję założenia jakiejś osobnej strony z recenzjami piw: //"Nie myśleliście żeby założyć strony z recenzjami piwa?"//​
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=241353#​241353
 +
 +A o 17:06 precyzuje o co mu chodzi, pada po raz pierwszy nazwa "​Encyklopedia piwa": //"​Fakt... zapomniałem. Ale nie można by zrobić takiej encyklopedii piwa? :-)"//
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=241368#​241368
 +
 +21:43 - **Sten** wyraża ostrożną aprobatę i proponuje skłonić do współpracy **Luscinię**:​ //"​Myślę,​ że można by było tylko, kto się podejmie skopiowania dotychczasowych recenzji. Może by to na portal przenieść?​ Trzeba by się do Lusci uśmiechnąć :-D "//
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=241395#​241395
 +
 +2009-08-10 **Luscinia** wyraża zgodę\\
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=241589#​241589
 +
 +Rozpoczyna się okres "​zakulisowych knowań"​ (czyli niepublicznych rozmów pomiędzy Luscinią i Stenem). Oraz wytężonej pracy, o której nie mamy pojęcia. Tak ten okres wspomina Sten: //"​Skontaktowałem się z Luscinią i ustaliliśmy,​ że encyklopedia powstanie na Portalu. Jako redaktorka wykonała benedyktyńską wręcz pracę, tym bardziej, że opisy były nie do końca spójne, nazwy piw też nie odpowiadały często rzeczywistości. Bez niczyjej pomocy przeskalowała wszystkie fotki. Po jakimś czasie Luscinia zaproponowała mi, żeby zrobić podstronę „piwa według browarów”. Nieco jej pomogłem, ale całą pracę wykonała osobiście. Bez Jej zaangażowania,​ encyklopedia by nie powstała. Nieco później dołączył j24, wnikliwy recenzent, który potrafił wyłapywać błędy, pomyłki, przejęzyczenia i zwyczajne pomijanie piwek."//​
 +
 +W dniu 2009-08-12, 19:47 następuje inauguracja "​Encyklopedii piwa" !\\ 
 +http://​www.lasypolskie.pl/​viewtopic.php?​p=241799#​241799
 +\\
 +Większość archiwalnych wpisów i zdjęć trafia do portalowej wersji encyklopedii. Od tej pory opisy przenoszone są na bieżąco.
encyklopedia/historia.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:21 (edycja zewnętrzna)