Żywieckie Hefe Weizen Jasne Pszeniczne

Żywiecki Browar Domowy - Into the Wild.

Skład: woda; słody- pszeniczny, pilzneński; chmiel - Helertau Tradition; drożdże - Mauribrew Weiss - Y 1433.

Zawartość alkoholu: 4,3%, ekstraktu: 11,2%, IBU-15,5, EBC-6,6.

Barwa słomkowo-cytrynowa, delikatnie mętna.

Piana biała, dość obfita po nalaniu, opada z charakterystycznym sykiem i nazbyt szybko. Po kilku łykach pozostała już tylko cieniutka obrączka wokół szkła.

Nasycenie bardzo silne, wręcz szczypie w język.

Zapach bananowy, intensywny. W tle odrobina goździka.

Smak nawet ciekawy. Jest i banan, są i goździki, całkiem przyjemne nuty cytrusowe z delikatnym kwaskiem. Goryczka bardziej grejpfrutowa. Poprawny pszeniczniak, choć nadzwyczajny nie jest.

Na 7 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
21/06/2013

encyklopedia/domowe/zywieckie_hefe_weizen_jasne_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/11 18:35 (edycja zewnętrzna)