Śpiąca Królewna AIPA

Karpackie Warsztaty Piwowarskie.

Miałam okazję takowe spożyć podczas krótkiego pobytu na Karpackich Warsztatach Piwowarskich.

Piwo lane z beczki. Z kega ? … Bo tak naprawdę to nie jestem pewna jak fachowo powinnam napisać.

Skład: … to na pewno chmiel.1)2)

Kolor piwa: pomarańczowo - bursztynowy. Lekko mętne.

Piana: o dość zbitej konsystencji. Wytworzyła się na 3 palce. W kolorze kremowo – beżowo – brzoskwiniowym. Wolno opadła do niespełna centymetra. Osadza się na szkle.

Zapach: (piwo jest zimne, jak dla mnie trochę zbyt zimne) nuty żywicy, w oddali owoce (póki co są to jabłka…) i co nieco chmielu. Po lekkim ogrzaniu pojawia się aromat słodu, przechodzący w całkiem przyjemną kwiatową woń.
Następnie pojawia się subtelny brzoskwiniowy aromat przechodzący w owoce egzotyczne, gdzie dominują cytrusy (limonka).

Smak: początek to uderzenie goryczki; goryczka bardzo, bardzo wyrazista, mocna i ziołowa. To jest prawdziwy atak na moje kubki smakowe… LOL Przez moment wyczuwalne nuty alkoholu.
Po leciutkim ogrzaniu – aromaty sosnowe.
Piwo lekko kwaskowe (tak w sam raz).
Goryczka ani przez moment nie spuszcza z tonu, do niej dochodzą całkiem przyjemne żywiczne akcenty. Zakończenie goryczkowe.

Zapomniałam o nasyceniu… W notatkach nic na ten temat nie mam, ale pamiętam, że trochę powyżej średniego.

8,5 punktu.

Opinia: moondriver
01/02/2015

1)
Pełen skład, mam nadzieję, że do mnie jeszcze w lutym dotrze… (a jak nie dotrze, to znaczy że zrobiłam literówkę w mailu …)
2)
Skład dotarł :-)
Jest następujący: słód pilzneński, słód Monachijski, słód Caramunich II – Weyermann, pszeniczny – Weyermann, chmiel: Chinook, Cascade, drożdże suche: Fermentis Safale US – 05.
encyklopedia/domowe/spiaca_krolewna_aipa.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:22 (edycja zewnętrzna)