Brauerei Zirndorf GmbH, Niemcy.
Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny (röstmalzbier - może ktoś przetłumaczy?)1) drożdże, ekstrakt chmielowy.
Zawartość alkoholu: 5,1%.
Barwa miedziano herbaciana, mętna, widać drożdżowe kłaczki.
Piana jasno kremowa. Przy nalewaniu bardzo obfita, gęsta i zbita. Opada pomału do trwałej, kilkumilimetrowej kołderki. Znikoma jej część osadza się na szkle.
Nasycenie umiarkowane.
Zapach goździkowy z nutami drożdżowo słodowymi.
W smaku dość delikatne i wytrawne. Dominuje banan, nieco goździków, całkiem sporo słodu i drożdży. Umiarkowany kwasek owocowy połączony z takąż goryczką. W sumie piwo to jakby jest inne od klasycznych pszeniczniaków, a przez to ciekawe.
Minęła już prawie godzina od spożycia powyższego piwa i nadal na podniebieniu utrzymuje się wielce miły melanż kwasku i goryczki. Rewelka.
Polecam.
9 punktów
Opinia: Sten
20/03/2012
Jak się okazuje też już Sten opisał. Co do składu to tak – tam ma być palonka… W sumie przełożyła się ona tylko na kolor. Piwko mętne, barwy podpalanej pomarańczy z całkiem zgrabną, gęstą pianą. W zapachu najlepiej wyrażona jest nuta bananowa, dopiero po niej pojawia się słód i na końcu słabiutkie przyprawy. Smaczy podobnież – owoc, czyli banan z następującym po nim sporym, jakby cytrusowym kwaskiem, a w tym wszystkim swoje miejsce próbują znaleźć słód i przyprawy. Te ostatnie z każdym łykiem powoli zyskują na wyrazistości.
7 punktów.
Opinia: Wojciechus
14/09/2012