Browar Zamkowy, Cieszyn.
Piwo jasne, pasteryzowane.
skład: woda, słód jęczmienny pilzneński i karmelowy, chmiel, ekstrakt z chmielu, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 11,0% wag. Warka do: 10.12.2017.
Barwa złocista, klarowna.
Piana jasnokremowa, średnio - obfita o średnich i grubych oczkach. Opadła do cienkiej kołderki. Obfitą firanką osiadła na szkle.
Nasycenie trochę większe od średniego.
Zapach mało intensywny. Niewielki słód, śladowy chmiel i odrobina gwoździ żelaznych.
W smaku na początku słód, drożdże i pieczywo. Niewielki kwasek i niczego sobie ziołowa goryczka na finiszu. Po złapaniu temperatury, a zaczynałem pić mocno schłodzone, dał też o sobie znać karmel. Całkiem dobre to piwo i szkoda tylko, że w aromacie jest to żelastwo, które obniżyło ocenę do 6,5 punktu. Piwo przypomniało mi moje pierwsze przygody sprzed lat…
Opinia: Sten
01/08/2017
Testowany przez Stena ledwie wczoraj, więc nie będę rozpisywał się zbytnio.
W kwestii zapachu i smaku mam zdanie nieco odmienne i wspomniane nutki żelaziste z jakiegoś powodu nie przeszkadzały aż tak bardzo gdy piwo było bardzo zimne. Wówczas w mojej ocenie piwo staje się bardzo fajne w odbiorze i na pewno warte spróbowania. Po ogrzaniu podwoje sklepu żelaznego zostają otwarte i nie jest już tak fajnie. Ponadto na mały minus zasługuje błyskawicznie znikająca piana po ogrzaniu.
Podsumowując trzeba napisać, że jest to bardzo fajny w odbiorze produkt pod warunkiem trzymania go w temperaturach rzędu 2-3 stopni.
Dlatego ocena 6,5 stopnia jest uczciwą oceną i w pełni się pod nią podpisuję.
Opinia: Capricorn
02/08/2017