Browar Profesja, Wrocław.
Berliner Weisse. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny jasny, chmiele Magnat i Hallertauer, drożdże Grodziskie, bakterie lactobacillus brevis, lactococcus lacitis, lactobacillus plantarum, lasctobacillus delbrueckii.
Zawartość alkoholu: 3,7% obj., ekstraktu: 9,2% obj. Warka do: 31.03.2018.
Barwa złocista, mętna.
Piana zdaje się, że biała, ale znikała już w trakcie nalewania. Pozostała po niej porwana warstewka z kilkoma grubymi bąblami. Wnet zniknęła. Szkła nie zdążyła oblepić.
Nasycenie spore.
Zapach minimalny. Odrobina słodu i jogurtu.
Smak intensywnie kwaśny. Te wszystkie bakterie zdominowały piwo. Małe co nieco słodu z niewielkim pieczywem i powrót intensywnego kwasku. Goryczki brak. Piwo idealne na lato do szybkiego ugaszenia pragnienia. Zapewne nie wszystkim zasmakuje.
Ode mnie subiektywne bardzo 7 punktów.
Opinia: Sten
30/11/2017