Browar Profesja, Wrocław, w kooperacji z Jabeerwocky.
American Farmhouse Ale. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny (pilzneński, monachijski, Aromatic), słód pszeniczny, płatki owsiane, chmiele (Hallertauer Tradition, Cascade, Mosaic, Centennial), drożdże (California Ale, Wallonian Farmhouse, Brettanomyces Bruxellensis).
Zawartość alkoholu: 5,9% obj., ekstraktu: 13% wag., IBU-26.
Barwa pomarańczowa, zamglona.
Piana kremowa, bardzo obfita i nad wyraz gęsta. Do końca utrzymała się dwucentymetrowa czapa. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowane.
Zapach stajni i końskiej derki. Do tego delikatne cytrusy i tropiki.
W smaku cytrusowy kwasek i odrobina tropikalnej słodyczy. Tu też drożdże sprawiają, że czuć stajenkę. Delikatny w odbiorze słód i taka też goryczka. z wyczuwalną świeżo skoszoną trawą i ziółkami. Całkiem porządne piwo, choć pewnie nie wszystkim podejdzie.
Subiektywne wielce 8 punktów.
Opinia: Sten
22/03/2016