Receptura Browar Ninkasi, Produkcja Minibrowar Kowal, Koszalin.
Extra Special Bitter. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słody: Pale ale, karmelowy jasny, karmelowy ciemny; chmiel East Kent Goldings; drożdże Safale S-04.
Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 14°, IBU-40.
Barwa miedziana wpadająca w brązową, mętna.
Piana kremowa, znikoma. Stosunkowo szybko zredukowała się do pierścienia wokół ścianki. Ładnie i obficie oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach niespecjalnie intensywny. Nieco słodu, karmelu i chmielu.
Smak dość ciekawy. Prym wiedzie niczego sobie goryczka z lekka przełamana słodem i karmelową nutą. Piwo wytrawne. Pojawia się delikatny kwasek,ale przelotnie. Zakończenie ponownie goryczkowe, która to goryczka długo zalega na podniebieniu.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
24/10/2014