Browar Fortuna, Miłosław.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, pszenica, chmiel goryczkowy Magnum/Herkules, aromat naturalny, kolendra, skórka pomarańczy, drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 11,8% wag., IBU-17, EBC-8.
Barwa słomkowa, bez mała klarowna.
Piana biała, średnia i w miarę gęsta. Opadła do cienkiego, rwącego się kożuszka. Plackowato oblepiła szkło.
Nasycenie duże z tendencjami spadkowymi.
Zapach niczego sobie. Cytrusy ze wskazaniem na pomarańczę, trochę kolendry, kwiatów i nutka słodowa.
Smak na początku kwaskowy, przywodzący na myśl kwasek cytrynowy (może powoduje to ów aromat naturalny wyszczególniony w składzie?) Szczęśliwie z każdym łykiem robi się coraz bardziej pomarańczowy. Trochę słodu z minimalnym pieczywem i odrobina kolendry. Goryczka niewielka, pasująca do tego piwa, które w dzisiejszy, upalny dzień, doskonale się sprawdziło.
Moim zdaniem na 8 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
24/05/2016