Wyprodukowano dla Browaru Baba Jaga w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
Piwo pszeniczne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pszeniczny, Pale Ale; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże Fermentum Mobile FM 41.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-13, EBC-10.
Barwa niedojrzałej pomarańczy, mętna.
Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Opadła do cienkiej warstewki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach klasyczny. Banany i goździki oraz pszeniczny słód.
W smaku całkiem podobnie. Banan i goździk, lekkie w odbiorze cytrusy z przyjemnym kwaskiem o wybitnie cytrynowym charakterze. Goryczka pestkowa z tych subtelniejszych. W sumie piwo pijalne i orzeźwiające w sam raz na letnie upały.
Na dzień dzisiejszy 7 punktów.
Opinia: Sten
08/03/2016